20-08-2015

Runderstoof met boontjes, appel en wortel


Manlief van huis betekende vandaag weer eens lekker lang prutsen in de keuken met ingredi├źnten die ik stuk voor stuk heerlijk vind. Het koudere weer is nu toch echt weer een feit. De lucht is al de hele dag grijs, het wind loeit langs het huis en het regent vrijwel non stop. Gelukkig zag ik toch kans om vanochtend even snel de markt een bezoekje te brengen. De runderstoof die ik maakte is het gevolg van overgebleven vlees van eerder deze week en het donkere weer van vandaag. Ik ben zeer tevreden met het resultaat, en deel dit dan ook maar al te graag in de hoop dat ik meer mensen lekker kan laten genieten van dit heerlijke herfstige avondmaal!

2 personen:
300 g rib-runderlappen
1 ui
1,5 el appelstroop
1 el mosterd
2 laurierbladeren
1 wortel a 100 g
125 g sperziebonen
200 ml runderbouillon
1 appeltje
(optioneel: 4 kruidnagels)

Begin met het snijden van het vlees en kruid het met zout en peper. Doe dan in een kommetje de appelstroop en de mosterd en roer hier het vlees door.
Laat het vlees even zo staan en snijd de ui in ringen. Verhit was boter in een braadpan en als het heet is voeg je de uienringen toe. Bak deze even kort aan en voeg vervolgens ook het vlees toe. Probeer zoveel mogelijk stroop- en mosterdresten uit het schaaltje in de pan te krijgen. Bak het geheel even kort en doe dan de runderbouillon(, de kruidnagels) en de laurierbladeren in de pan. Zet het vuur laag, doe een deksel op de pan en kook het vlees in ca. 2-3 uur gaar. 
Na 1,5 uur maak je de groenten schoon. Snijd de wortel in plakjes, dop de sperziebonen en breek ze doormidden, en snijd de appel in blokjes. Doe de sperziebonen en wortelplakjes bij het vlees en laat het mooi mee garen voor de resterende tijd.
Een kwartier voor je de stoof van het vuur haalt, roer je de appelblokjes erdoor, zodat deze nog een klein beetje zacht kunnen worden
De stoof is erg lekker met geprakte gekookte aardappelen, wat aardappelpuree of (gegrilde) polenta! Mmmm...

Eet smakelijk!