21-08-15

Simpel, overheerlijk brood recept

Ik vind het leuk om zelf zoveel mogelijk basis voedingsmiddelen te kunnen maken. Dingen die vroeger, lees: heel vroeger, ook gewoon zelf gemaakt werden. Bijvoorbeeld échte soep en niet uit een blik, eigen marinades en sauzen en niet uit een zakje, pannenkoeken met basis ingrediënten en niet uit een of andere schudfles, echte bouillon en niet van een blokje, een eigen sappige gehaktbal, niet een voorbereidde uit een pakje. Zo dus ook brood! Niet dat ik dat nu elke dag ga maken, want ook ik heb andere bezigheden die enige tijd en aandacht vereisen, haha. Maar het kunnen vind ik al erg leuk! Ik wil natuurlijk wel proberen om het als het even kan gewoon zelf te blijven maken.

Één brood:
600 g tarwebloem
390 ml water
10 g zout
2 g gist (iets minder dan een halve theelepel)

Meng alle droge ingrediënten goed door elkaar en kneed of mix het geheel tot het deeg met het water erbij. Doe het deeg dan in een ruime, bij voorkeur metalen, kom en dek deze af met vershoudfolie. Het deeg moet nu 10-14 uur rijzen. Ja, dat lijkt inderdaad lang... Maar, als je het vaker zou willen doen en je het eenmaal wat meer onder de knie gekregen hebt is het makkelijker te plannen gedurende de week!
Na 10-14 uur heeft het deeg als het goed is belletjes gekregen door het gisten en is het wat donkerder van kleur geworden.
Neem een vel bakpapier en bestuif het vel met wat bloem. Zorg ook dat je handen bedekt zijn met een laagje bloem. Haal dan het deeg uit de kom en leg het in het midden van het bakvel. Haal de hoeken van het papier naar het midden toe, zodat er een mooie, min of meer ronde, homp deeg ontstaat. Dek het af met een theedoek en laat het nog 2 uur rusten.Na 1,5 uur kun je de oven aanzetten op 220 graden. Zet tijdens het voorverwarmen ook de vorm waarin je het brood wilt bakken in de oven.
Haal na het laatste half uurtje de vorm uit de oven en leg het deeg erin.
Bak het brood in circa 60 minuten gaar met een krokant korstje. Je kunt checken of het brood aan de binnenkant gaar is door er een mes in te steken. Als deze er min of meer schoon uitkomt, zonder kleverige deegresten, is het brood klaar. Laat het wel even staan en afkoelen voor je begint met snijden. Als het nog te warm is tijdens het snijden blijft er niks van de plakken brood over.


Het kan zijn dat je persoonlijk de korst wat hard vindt. Om dit te voorkomen kun je het water deels door melk vervangen, of een beetje boter toevoegen. Ook is het belangrijk dat als het brood uit de oven komt je het niet uren onafgedekt laat afkoelen. Hierdoor droogt het brood in zijn geheel namelijk veel te snel uit en dat is zonde. Zorg dat het afgedekt kan afkoelen en mocht je een broodrekje in huis hebben, zet het dan daar op.

Ik vind het zelf het meest makkelijke broodrecept, dat ondanks dat het zo simpel gemaakt is toch verrukkelijk smaakt. Het is zo heerlijk als het huis zich helemaal vult met de lucht van het brood dat in de oven aan het bakken is! En een warm stuk net uit de oven is natuurlijk sowieso feest :) ...