17-11-16

Chinees pittig varkensvleesDe laatste tijd ben ik veel bezig geweest met het ontwikkelen van bak-recepten. Er zitten dan ook een hoop goede en lekkere dingen in mijn la'tje die jullie nog kunnen verwachten! Maar het kan best nog een poosje duren voor ze op de blog verschijnen. Ik had me echter een beetje te veel laten opzuigen door bakken, en hierdoor kwam het koken een beetje op een laag pitje te staan.
Vandaag koos ik ervoor om weer een come back te maken, en wel meteen met een gerecht met flink wat pit! Deze keer geen traditioneel en klassiek Aziatisch gerecht, maar wel eentje met een traditioneel Aziatisch ingrediënt, en wel Sichuan peperkorrels. Dit is een plek in China die bekend staat om haar super hete en pittige gerechten! Een tijd geleden maakte ik mapo tofu, een gerecht dat wél een echte klassieker is uit Sichuan. Bij mapo tofu wordt gebruik gemaakt van meerdere soorten pittigheid, en één van de sleutelingrediënten zijn de peperkorrels. Die had ik dus nog, en ik had wel zin in iets met wat pit.
Verder bevat dit gerecht nog een aantal andere typisch Chinese toevoegingen, zoals gember, sojasaus en shoaxing, dus het is wel degenlijk een Chinees gerecht. Alle ingrediënten zijn in vrijwel iedere Aziatische toko te vinden. Als je daar je product niet kunt vinden zijn de meeste verkopers niet te beroerd om je te helpen! De sichuan peperkorrels staan in elk geval standaard gewoon bij de kruiden.
 So... let's spice things up a bit!

Ingrediënten voor 2 personen:
- +- 300 g varkensvlees
- 1 tl maizena
- 1 el shaoxing wijn
- 1 tl sojasaus
- 1 tl Sichuan peperkorrels 
- 4 teentjes knoflook
- 3 jalapeno pepertjes
- 1 el gember
- 1 el oestersaus
- 1 tl suiker
- 1 tl sesam olie
- sesamzaadjes

  • Maak een marinade door de maizena, sojasaus, wijn en een snufje peper te combineren, en schep deze vervolgens goed om met het vlees en zet opzij.
  • Toast de peperkorrels enkele minuten in een droge pan, en vijzel ze helemaal fijn.
  • Snijd de knoflook in dunne plakjes en de jalapeno in reepjes. 
  • Verhit een scheutje olie in de wok en fruit hierin de knoflook, gember en de peperkorrels voor ca. 1 minuut op hoog vuur. Voeg vervolgens het vlees, suiker en de oestersaus toe en roerbak voor 3 minuten tot het vlees gaar is.
  • Voeg een klein (!) scheutje water toe voor de saus, en voeg vervolgens de pepertjes toe en bak dit mee tot deze zachter worden, ongeveer 2 minuten.
  • Haal de pan van het vuur en verplaats het vlees eventueel naar een schaal. Druip er wat sesamolie en sesamzaadjes over ter garnering, en serveer het met gekookte rijst, noedels of gestoomde Chinese broodjes.