14-11-2016

Hartverwarmende kip en dumplings


Dumplings zijn eigenlijk meer bekend als hoe ze in Azië gegeten worden. Hoewel ze ook daar variatie kennen, zijn het vaak balletjes of andere vormpjes deeg met een vulling. Deze kunnen vervolgens gefrituurd, gekookt, gestoomd of gebakken worden. Je vindt ze terug in soepen, maar het meest worden ze misschien nog wel los gegeten met wat sojasaus om in te dippen.
Maar goed, we gaan het nu niet uitgebreid over dit soort dumplings hebben. Wij in het westen hebben namelijk onze eigen dumplings, ontdekte ik een tijd geleden. Deze dumplings zijn natuurlijk niet hetzelfde, maar hebben desondanks zeker hun eigen charme. Het gerecht 'chicken and dumplings' is vooral een begrip in Amerika. Het zijn dikke dumplings van een mengsel van bloem en room, melk of bouillon met wat olie, gegaard in een kippensoep. Over het algemeen is dit een wat dikkere kippensoep dan normale kippensoep. De dumplings zijn niet te verwarren met croutons of andere soepballetjes. Ze zijn vele malen groter. Door het bakpoeder groeien ze als ze in de soep garen, en vaak worden er dan ook maar 1-2 dumplings per persoon gerekend. Met je lepel haal je er dan een stukje uit en eet je het samen met de soep.
Deze kip met dumplings mag zichzelf toch echt wel tot het genre comfort food rekenen. En voor mensen die zeggen dat soep geen maaltijd is: probeer deze maar eens!

Ingrediënten voor +/-3 personen
- 425 g kipfilet
- 1 ui
- 200 g champignons
- 1 grote wortel
- 2 teentjes knoflook
- 1/4 tl kurkuma 
- 1/2 tl zout
- 2 el boter
- 3 ruime el (30 g) bloem
- 750 ml kippenbouillon
- 60 ml slagroom
- 1/2 tl tijm
- 1 laurierblaadje
- peterselie
De dumplings
- 120 g bloem
- 2 tl bakpoeder
- 1/2 tl zout
- 90 ml melk
- 1 el olie

  • Snijd de kip in stukjes, snipper de ui en snijd de champignons, wortel en knoflook in plakjes.
  • Verhit wat boter in een ruime pan met anti aanbaklaag en gaar de kip. Schep de gare kip uit de pan, en bak nu de uien, knoflook en wortel aan. Voeg eventueel opnieuw wat boter toe.
  • Voeg na 5-6 minuten de bloem toe en roer het gedurende 1 minuut goed door. 
  • Voeg nu de kip, bouillon, slagroom en het laurierblaadje toe en doe de deksel op de pan.
  • Meng de ingrediënten voor de dumplings bij elkaar in een kom. Vorm, als er een grote deegbal ontstaan is, ongeveer 8 balletjes.
  • Voeg de balletjes één voor één toe aan de soep, zonder dat ze elkaar raken, en dek de pan opnieuw af met een deksel, voor circa 15 minuten. Draai halverwege de dumplings om.
  • Strooi na 15 minuten wat peterselie over de soep, en dien op.