12-11-2016

Pompoen kaneelbroodjes


De blaadjes mogen dan gevallen zijn, maar het is nog wel degelijk herfst, dus het is nog wel degelijk de juiste tijd om herfstige recepten in actie om te zetten! Kaneelbroodjes ken je waarschijnlijk wel als je regelmatig bij de bakker komt, maar ze liggen vaak ook op plekken waar je een kopje koffie kunt drinken of bij de AH to go, Starbucks of de Broodzaak op stations.
Deze kaneelbroodje zijn echter een beetje gethematiseerd. Omdat ik zo dol ben op de herfst, en het waarempel ook daadwerkelijk herfst ís, vind ik het leuk om ook dingen die bij de herfst passen te bakken. Om die reden verwerkte ik heel seizoensgebonden pompoen en koekkruiden in deze ver-ruk-ke-lijke broodjes.
Kaneelbroodjes worden meestal in één ovenvorm gebakken, daardoor drukken ze tegen elkaar op het moment dat ze gaan groeien in de oven. Het leuke is, dat als ze gaar en wat afgekoeld zijn, je de broodrolletjes zo af kunt scheuren van het geheel. Ze zijn heel zacht, bijna cake-achtig, maar het zijn toch echt broodjes. Hoewel gist bij het proces van het maken van brood, of andere dingen waarvoor gist gebruikt wordt, enorm stinkt, voegt het wel degelijk een belangrijke smaak toe die onmisbaar is. Door het gebruik van gist, en een veel lagere hoeveelheid suiker in het deeg, is er toch een duidelijk onderscheid tussen cake en deze kaneelbroodjes.
Gist is tegenwoordig heel makkelijk in de supermarkt te verkrijgen voor degenen die het niet elders halen. Dokter Oetker verkoopt tegenwoordig naast gewone zakjes bakpoeder, ook zakjes met instant gist. De pompoenpuree kan simpel gemaakt worden van restjes pompoen of van pompoen blokjes die tegenwoordig vaak ook in de koeling en/of vriezer van supermarkten te vinden zijn. Belangrijk is dat de puree geen extra toevoegingen heeft, maar enkel uit gare, gepureerde pompoen bestaat.

Ingrediënten voor tenminste 12 grote rolletjes
- 250 + 175 g bloem
- 2 1/2 tl gist
- 155 g pompoenpuree
- 160 ml melk
- 28 g suiker
- 28 g boter
- 1 1/2 tl koekkruiden
- 3/4 tl zout
- 1 ei
Vulling
- 1 el boter
- 40 g pompoenpuree
- 90 g bruine suiker
- 2 1/2 tl kaneel

  • Zeef 250 g bloem en de koekkruiden boven een ruime kom en voeg het zout en de gist toe.
  • Verhit de melk in een pannetje en voeg de pompoen. suiker en de boter toe en warm dit mee tot de suiker volledig opgenomen, en de boter bijne helemaal gesmolten is.
  • Voeg de inhoud van de pan al spatelend toe aan de bloem. Klop het ei los, voeg ook deze toe en klop het geheel goed met elkaar los voor circa 3 minuten (gebruik evt. een mixer).
  • Voeg nu de rest van de bloem beetje voor beetje toe, totdat het deeg niet meer aan de kom blijft kleven bij het roeren. Kneed het geheel nog enkele minuten goed door en laat de kom afgedekt met een vochtige theedoek voor een uur rijzen. 
  • Mix de boter, pompoen puree, bruine suiker en de koekkruiden door elkaar om de vulling te maken.
  • Bestuif een werkvlak met wat bloem en rol hierover het deeg uit in een rechthoek van circa 1 tot 2 cm dik, afhankelijk van voorkeur. Smeer het hele deegoppervlak in met de vulling en rol het, vanaf de lange zijde, op tot een lange rol.
  • Snijd de rol in 12 stukken en leg deze op hun platte kant in een ingevette ovenvorm. Zorg dat er tenminste een klein beetje afstand tussen de rolletjes zit. Dek deze af met een vochtige theedoek en laat het deeg opnieuw rijzen, voor circa 20 minuten.
  • Zorg dat de oven voorverwarmd is tot 190 graden, en bak de rolletjes in 25 minuten gaar. Laat ze afkoelen op een rooster.

*Één/twaalf groot broodje bevat circa 209 kcal en 38 kh.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten