06-11-2016

Appel kaneel kruimelcake


Hoewel appelcake het hele jaar door gemaakt zou moeten worden, is het helemaal legitiem nu het weer koud en grillig buiten is. Net als velen heb ik ook goede herinneringen aan de appelcake van mijn oma. Haar recept zal ik wellicht ook ooit nog eens uitschrijven en delen op de blog, maar vandaag is het tijd voor mijn eigen appel kruimelcake. What's not to like, aan een huis die zich helemaal vult met de lucht van warme appeltjes en kaneel? Deze cake is vriendjes met slagroom, een bolletje ijs, een goede kop koffie, thee of chocolademelk en bij uitstek een goed gezelschap!

Cake
-125 g boter, gesmolten
- 100 g suiker
- 2 eieren
- 1 tl vanille
-140 g bloem
- 3/4 tl bakpoeder
- 1/2 tl zout
- 2 appels

Kruimellaag
- snufje zout
- 55 g bruine suiker
- 1/2 tl kaneel
- 26 g boter, koud
- 23 g bloem


  • Verwarm de oven voor op 180 graden, vet een broodvorm in en hak de walnoten grof.
  • Klop de boter en de suiker tot romig en zacht, voeg 1 voor 1 - al-kloppend - de eieren toe en tot slot het vanille extract. 
  • Zeef de bloem in een ruime kom en voeg het zout en de bakpoeder toe. Roer hierdoor het natte mengsel tot er een mooi egaal beslag is ontstaan. 
  • Schil en snijd de appels in blokken, bestuif ze me wat kaneel, roer deze door het cake beslag en schep het in de ovenvorm.
  • Maak de kruimellaag door met een vork alle ingrediënten door elkaar te prakken. Voeg als het te plakkerig is wat extra bloem toe, tot er kruimels ontstaan.
  • Verdeel de kruimels over het beslag en zet de vorm voor +/- 55 minuten in de oven.
  • Controleer of de cake helemaal gaar is, door er met een satéprikker in te prikken en te kijken of die er schoon uitkomt. Laat de cake ongeveer 7 minuten in de vorm afkoelen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten