20-11-2016

Zelf croissants maken, the easy way!


Een croissant in de morgen is een dag zonder zorgen. Mmm, dat zou best mijn motto kunnen zijn, maar dan moet het wel over een verse croissant gaan! Het verschil tussen een taaie croissant die al een paar uur ligt en een croissant die vers uit de oven komt is natuurlijk behoorlijk groot. Misschien weet je het niet, maar in het maken van croissantdeeg, laat staan croissants, zit behoorlijk wat tijd. Over het algemeen is het natuurlijk best leuk om wat moeite en tijd te nemen om iets heerlijk vers zelf te maken, maar dat is niet altijd het geval. Daarom deel ik vandaag met jullie een snellere manier om heerlijke laagjes croissants te maken. Er is natuurlijk wel wat verschil, maar lekker zijn ze zeker!

Ingrediënten voor 10 croissantjes:
- 150 ml melk
- 45 g suiker
- 7 g gist (2 tl)
- 250 g bloem
- 1/2 tl zout
- 150 g roomboter, kamertemperatuur
- 1 eigeel + 1 el melk

  • Verwarm de melk tot lichaamstemperatuur, voeg de suiker toe en roer tot het volledig is opgelost. Voeg nu de gist toe, dek het af met wat plastic folie en laat het 10 minuten rusten
  • Zeef de bloem boven een ruime kom en voeg de melk toe. Gebruik een keukenmachine of je handen om er een egale deegbal van te kneden. Dek de kom met de deegbal af met een vochtige theedoek of plastic folie, en laat het een uur rijzen. 
  • Strooi wat bloem uit over een werkvlak en leg hierop de deegbal. Snijd deze in 7 gelijke stukken. 
  • Rol het eerste stuk uit in een platte cirkel en smeer 1/6 van het boter erover uit. Rol dan het volgende stuk uit en leg deze over de eerste cirkel waar al boter over zit. Smeer ook boter uit over de tweede cirkel en herhaal dit proces tot het deeg op is. Op de bovenkant van de laatste cirkel moet geen boter!
  • Zorg dat de verschillende lagen deeg goed tegen elkaar gedrukt zijn en rol er nog een keer overheen met de deegroller.
  • Bedek het deeg met plastic folie en leg het voor tenminste 50 minuten in de koelkast of 30 minuten in de vriezer.
  • Rol het deeg nu uit tot een platte pannenkoek en snijd het in 10 stukken. Rol de stukken op tot croissants en leg ze op een met bakpapier bekleedde bakplaat. Laat 30 minuten rusten. 
  • Verwarm de oven voor op 200 graden. Kwast de croissants in met het met de melk opgeklopte eidooier en bak ze in ongeveer 20 minuten gaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten