21-06-2016

Eenpans pasta met geroosterde paprika en spekjes


Deze pasta zat al een behoorlijke tijd in mijn hoofd en vandaag is het eindelijk van een idee naar een voortreffelijk avondmaal omgezet. Heerlijk en allemaal bereid in maar één pan, dus ook nog eens super makkelijk! Daarbij is het ook een leuke bijkomstigheid dat er een minimale afwas rest na het lekkere eten.
De komende weken ga ik proberen meer ideeën voor eenpans gerechten om te zetten in wat lekkers, dus houdt de blog in de gaten!

Ingrediënten voor 2 personen:
- 400 ml tuinkruiden bouillon
- 150 g lint pasta
- 1 kleine ui, gesnipperd
- 1 grote teen knoflook, geperst
- 125 g spekjes
- 150 g geroosterde paprika's, uit blik
- 150 g gepelde tomaten blik
- 1/4 tl paprikapoeder
- 1/4 tl chili vlokken
-  klein handje verse / 1 tl droge basilicum
- paar plukjes verse / 1/2 tl droge peterselie
- 2 el geraspte kaas

  • Bak in een ruime pan met antiaanbaklaag de spekjes zonder extra bakvet. Verwijder ze uit de pan als ze mooi uitgebakken zijn en zet ze opzij. Bak in het overgebleven vet de ui-snippers en het knoflook zacht in 3 minuten.
  • Snijd de geroosterde paprika in repen, voeg dit toe aan de pan en blus het geheel vervolgens af met de bouillon. Voeg ook de tomatenblokjes, basilicum, chili vlokken, wat peper uit de pepermolen en de pasta toe. Breek zo nodig de pasta zodat het in de pan past.
  • Zet het vuur hoog en doe de deksel op de pan. Roer zodra het gaat koken goed door de pan, zet het vuur wat lager en doe de deksel terug op de pan. Laat het zachtjes gaar koken in circa 12 minuten, en haal enkele keren kort de deksel van de pan om het door te roeren.
  • Haal als de pasta gaar is de pan van het vuur, voeg de spekjes toe en roer er wat geraspte kaas door tot er een mooie saus ontstaat.

20-06-2016

Kruudmoes


Terwijl ik dit receptje uit-typ, staat er een dikke pan kruudmoes te wachten tot het morgen is! Mijn vriend is he-le-maal verzot op het gerecht, en in de zomer eten we het dan ook zéér regelmatig. Kruudmoes is helemaal niet zo bekend in Nederland, maar als het dan nog gegeten wordt, is dat vooral nog hier in Overijssel of Gelderland. In de zomer kun je als je goed zoekt het hier en daar zelfs nog kopen bij de slager, en ook op braderieën en fairs hier in de buurt kun je vaak een kommetje proeven. Eerst even een stukje historie doen?
Kruudmoes is een eeuwenoud Sallands' streekgerecht. Salland is een landstreek in het westen van Overijssel, waarvan de grenzen niet helemaal duidelijk zijn. Hoewel het gerecht hier zijn oorsprong zou hebben, is het eigenlijk net zo goed een traditioneel gerecht voor Gelderland en de rest van Overijssel.
Kruudmoes was in vroegere tijden een echte boerenkost dat gebruikt werd als stevige en voedzame hap. De verse kruiden die in de kruudmoes gaan kwamen veelal van eigen erf, gezien men vroeger zoveel mogelijk van de eigen teelt leefde. De samenstelling van ingrediënten is niet strikt, maar bevat(te) gemiddeld gort, gerookte worst, gerookt spek, bruine bonen en verse kruiden, zoals kervel, venkel, bieslook, peterselie, zwarte bessenbladeren, brandnetels, enzovoorts. Traditioneel werd de 'prut' lauw of koud als hoofdgerecht geserveerd met stroop of suiker. Nu worden er tegenwoordig niet vaak meer bruine bonen, maar rozijnen toegevoegd. Vroeger gebeurde dit ook wel, maar dat was echt een luxe.
De naam kruudmoes kreeg na verluid landelijke bekendheid toen een destijds bekende TV- en radiopresentator onder het pseudoniem Gait-Jan Kruutmoes zijn werk ging doen.
Wij zelf gebruiken inmiddels niet meer steevast hetzelfde recept, maar gaan meer op gevoel te werk. We laten geregeld het spek achterwege, gebruiken soms parelgort, een andere keer vluggort, en zeer zelden zelfs kant en klare gortepap om wat tijd te besparen. Wat betreft de kruiden gebruiken we sowieso altijd kervel, de rest wisselt.  Hieronder typ ik het basisrecept voor kruudmoes uit. Ik geef instructies voor zowel het gebruik van gewone gort als vluggort.

Ingrediënten voor 8 kommen:
- 350 g gort
- 200 g spek
- 1 rookworst
- 250 g rozijnen
- 2 l karnemelk
- 1 1/2 l water
- 3 handjes verse kruiden: kervel, selderijblad, kruizemunt, bieslook, brandnetel, peterselie
- stroop of suiker


  • Bij gebruik van parelgort: Zet de gort in grote pan met een ruime hoeveelheid water een nacht te week. 
  • Zet de volgende dag de rozijnen te week en breng de gort aan de kook met het spek en een flinke snuf zout, en laat het in geval van normale gort een uur, en in geval van vluggort 15 minuten koken. Voeg de laatste 8 minuten van de kooktijd de worst en de kruiden toe.
  • Haal de pan van het vuur en snijd het spek in stukjes en de worst in plakken. Doe beide terug in de pan samen met de gewelde rozijnen.
  • Als de pan afgekoeld is roer je de karnemelk erdoor. Het is niet noodzakelijk om gelijk 2 liter er door te roeren, vaak is 1 liter en een beetje in eerste instantie genoeg. Wij laten het altijd een dag in de koelkast staan zodat de kruudmoes mooi in kan dikken. Serveer het hoe dan ook met stroop, en voeg eventueel extra karnemelk toe als het te dik geworden is.

19-06-2016

Aardappelgratin met zachte uien


 Over een paar weekjes zitten wij heerlijk in Frankrijk. Om alvast in de stemming te komen maakte ik deze heerlijke Franse gratin. Overigens smaakt het ook lekker voor degenen die niet over enkele weken naar Frankrijk gaan!

Ingrediënten voor 2-3 personen:
- 600 g aardappel
- 1 kleine ui
- 100 ml melk
- 125 ml kookroom
- 125 ml (!) geraspte kaas
- evt. salie, bieslook, rozemarijn, tijm of peterselie 

  • Verwarm de oven voor op 200 graden, vet een ovenvorm in en meng het room, de kaas en de melk door elkaar met voldoende zout en een beetje peper.
  • Kook indien je rauwe aardappelen gebruikt de aardappelen circa 4 minuten in water met zout.
  • Snipper intussen de ui en fruit deze voor enkele minuten tot ze mooi karameliseren.
  • Meng de aardappelschijfjes met de uien en leg 1/3 van het geheel op de bodem van de ovenschaal. Giet hierover 1/3 van het kaas-mengsel en eventueel wat verse kruiden, en herhaal dit nog twee maal.
  • Dek de ovenschaal met folie af en zet het voor 30 minuten in de oven. Haal na 30 minuten het folie van de schaal en zet het voor nog eens 30 minuten in de oven tot de aardappeltjes aan de bovenkant mooi krokant geworden zijn.

Bon appetit!

Kaas-uibrood met peppadews


Aan dit brood heb ik goede herinneringen, die ik me klaarblijkelijk niet genoeg heb laten aansporen om het weer eens te maken! Ik bakte dit heerlijke brood jaren terug toen ik een keer op bezoek was bij mijn ouders en dat was een waar succes. Ik weet van mezelf dat ik erg houd van dingen met een eigen typerende smaak. Dit brood bevat wel wat van dat soort smaken: mosterd, oude kaas, geitenkaas, vérse kruiden en natuurlijk de peppadews die er een beetje zoete pit aan toevoegen. Wat betreft de kruiden heb ik de afgelopen jaren wel geleerd hoeveel verschil het gebruik van verse kruiden ten opzichte van gedroogde kruiden kan maken. Een recept krijgt soms echt pas vorm als er verse kruiden gebruikt zijn, en kan enorm saai en kaal zijn bij gebruik van gedroogde. Dit wil niet zeggen dat iedereen wat mij betreft per definitie zijn potjes en zakjes kruiden weg zou moeten gooien, het geldt natuurlijk niet voor alle recepten en bakfeesten.
Oke, terug naar het brood dan. De structuur van dit yummie brood is ook nog eens heerlijk cake-achtig, maar wel met een korstje zoals een normaal brood dat heeft. Het doet ook een klein beetje denken aan pizza, maar is natuurlijk veel gezonder dan dat!

- 250 g zelfrijzend bakmeel
- 1 ei
- 30 g geraspte oude kaas
- 1 el mosterd
- 1 ui
- 1/2 tl zout
- 1/4 tl peper uit de molen
- 125 g zachte geitenkaas
- 1 teen knoflook
- 2-3 el verse kruiden: tijm, peterselie, bieslook
- 75 ml melk
- 6 peppadews

  • Verwarm de oven voor op 175 graden.
  • Snipper de ui, snijd de peppadews in stukjes en pers de knoflook.
  • Zeef het meel in een grote kom en meng het met zout, peper, knoflook, geraspte kaas, 2/3 van de ui snippers en de verse kruiden.
  • Kluts in een kommetje de ei met de geitenkaas, mosterd en peppadews en schep het mengsel door de bloem en meng het goed door elkaar. Voeg voorzichtig wat scheutjes melk toe, totdat er een soepel, zacht, maar niet kleverig deeg ontstaat.
  • Doe het deeg in een ingevette of met bakpapier bekleedde broodvorm. Verdeel de overige ui snippers erover en zet het voor 50 minuten in de oven. Check met een scherp mes of een prikker of het brood gaar is door er in te prikken en te kijken of het er weer droog uitkomt.

Mosterd bloemkool soep met amandelkruim

Mijn vriend walgt van bloemkool, dus nu hij een paar dagen niet thuis is grijp ik mijn kans! Hoewel we het over het algemeen wel eens zijn over wat wel en niet lekker is, is bloemkool een uitzondering. Ik ben er dus klaarblijkelijk wél dol op.
Deze soep bevat allemaal zeer smaakvolle ingrediënten die verrassend goed samen gaan. Ik lees de laatste tijd steeds meer over edelgist en de dingen die ermee te maken zijn. Veganisten gebruiken het bijvoorbeeld in plaats van de voor velen onmisbare Parmezaanse kaas. Het heeft inderdaad een wat zoute smaak die wel wat weg heeft van de kaas. In dit recept gebruikte ik de gist voor een crumble met amandelen, en dat is ook niet mis. Je koopt edelgist nu nog voornamelijk bij de Tuinen of in reformzaken, maar ik vermoed dat het door de groeiende populariteit niet lang zal duren voor ook de Jumbo het in haar schappen heeft liggen.

Ingrediënten voor 2 grote kommen soep
- 1/2 bloemkool (320 g)
- 2 aardappels (300 g)
- 1 el boter / kokos- of olijfolie
- 2 el mosterdzaad
- 500 ml groentebouillon
- 20 g amandelen
- 1 el edelgistvlokken


  • Rooster de mosterdzaadjes in een droge pan tot ze ploppen. Maal de amandelen fijn met de edelgist en wat grof zeezout en roer het met enkele druppels tot er mooie kruimels ontstaan.
  • Hak de bloemkool en aardappels in stukken en bak ze in enkele minuten in een grote pan met het boter of wat olie, zout en peper, tot ze een goudbruin randje hebben gekregen.
  • Voeg de bouillon toe en laat de aardappels en bloemkool met een deksel op de pan zachtkoken.
  • Voeg het mosterdzaad toe, pureer de soep en dien het op met het amandelkruim.


17-06-2016

Herfstige maaltijdsalade met zoete aardappel, cranberry's, walnoten en brie


De titel roept wellicht enigszins wat verbazing op, gezien het midden zomer is. Maar laten we wel wezen, het weer van de afgelopen week en dat wat nog komen gaat heeft werkelijk álle kenmerken van een strenge herfst. Niks mis dus met zo'n herfstige maaltijdsalade als deze! En als ik dan nóg eerlijker mag zijn, vind ik dat een salade zo lekker als deze helemaal niet seizoensgebonden zou mogen zijn. Dit zou ik prima ieder seizoen zonder moeite weg kunnen werken!

Ingrediënten voor 2 personen:
- 2 zoete aardappels (230 g)
- 4 kleine aardappeltjes (230 g)
- 1 kleine rode ui
- 1 grote wortel
- 50 g cranberry's
- 50 g walnoten
- 60 g brie
- veldsla

  • Verwarm de oven voor op 220 graden en was de wortel en de aardappels.
  • Snijd de zoete aardappels in tweeën en vervolgens in plakken, de gewone aardappels in partjes en de ui in ringen. Meng alle vier goed door elkaar in een bakblik met een scheut olijfolie en zout en zet het voor circa 30 minuten in de oven.
  • Rooster ondertussen de walnoten tot ze wat donkerder kleuren, zodat ze een diepere smaak krijgen, en snijd de brie in plakjes.
  • Haal na 45 minuten het blik uit de oven, laat 5 minuten staan en hussel het vervolgens door elkaar met de sla en de cranberries. Verdeel de walnoten en brie erover en eet smakelijk!

11-06-2016

Gebraden kip met verse kruiden en paddenstoelen in witte wijn



Ingrediënten voor 2 personen
- 2 sjalotjes
- 2 kipfilets
- 50 g spekjes
- 1 teen knoflook
- 150 ml witte wijn
- 250 g paddenstoelenmix
- 2 takjes tijm
- paar takjes rozemarijn

  • Bak de spekjes aan in een droge koekenpan tot ze wat krokanter worden, haal ze uit de pan en zet het opzij.
  • Schroei de kip rondom dicht in het vet van de spekjes. Haal de kip uit de pan en zet het opzij.
  • Bak nu de knoflook, sjalotjes en paddenstoelen voor ongeveer 2 minuten, blus het af met de wijn en leg de kip, spekjes en de kruiden in de pan. Dek de pan af met een deksel en laat het geheel op laag vuur 15-20 minuten zachtjes door pruttelen.
  • Breng het eventueel extra op smaak met zout en peper, garneer het met wat kruiden en geef er gekookte aardappels of krieltjes bij.


04-06-2016

Lemon cookies


Different day different cookie. Ik werk de afgelopen tijd wat meer thuis, en heb daardoor wat meer vrijheid om te bakken en te koken. Ik heb inmiddels in die tijd al flink wat lemon cookies gebakken, en telkens weer anders.
In het recept dat ik vandaag post heb ik gebruik gemaakt van een potje met citroenrasp van dr. Oetker. Super handig voor iemand die vaak recepten bereid waarvoor de schil van een citroen nodig is, maar dat niet standaard in die mate op voorraad heeft. Ik kocht het dan ook al voor ik wist waarvoor ik het allemaal zou gaan gebruiken, met het vertrouwen dat het vast niet zou komen te verpieteren in de koelkast.
In dit recept heeft de citroenrasp van dr. Oetker erg goed uitgepakt. Ik denk echter niet dat ik het blijf kopen in plaats van citroenen. Om het langer houdbaar te maken (denk ik) zit er enorm veel suiker in zo'n potje. Niet dat ik anti-suiker ben, maar het geeft dus wel een andere smaak dan een gewone citroenschil, en het is dus ook aan te raden de normale hoeveelheid suiker in een recept wat te minderen. Ook is het goedje natter en kleffer dan citroenschil, en ook dat heeft een effect op het bakresultaat. Het is dus een super handig en fijn product, als je weet hoe en waarvoor je het kunt gebruiken.
Er zal ook nog een recept zonder dr. Oetker volgen, maar nu eerst over deze joekels! De koeken hebben een soort cake structuur aan de binnenkant, en zijn harder aan de buitenkant, en zelfs wat knapperig aan de randjes, mmm!

Ingrediënten voor 8 mega koeken:
- 1 1/2 citroenrasp dr. Oetker (27 g)
- 115 g suiker
- 150 g bloem
- 1 1/4 tl bakpoeder
- 1 tl vanille
- 1 ei
- 1/4 tl zout
- 35 g margarine, zacht


  • Klop de boter romig met de suiker en citroenrasp, en voeg vervolgens het ei en het vanille toe.
  • Roer in een andere kom het zout, bakpoeder en de bloem goed door elkaar, zeef het boven de kom met natte ingrediënten en roer het tot een egaal beslag.
  • Zet het voor ten minste 30 minuten in de koelkast terwijl de oven voorverwarmt tot 175 graden.
  • Verdeel het deeg in 8 gelijke balletjes deeg (eventueel wegen), en druk deze een beetje plat op een met bakpapier bekleedde bakplaat.
  • Bak de koeken in 10-11 minuten, haal ze uit de oven en laat de koeken geheel afkoelen op de bakplaat zonder ze te verplaatsen.

03-06-2016

Ovenschotel van gebakken eieren in tomatensaus en gehakt

Serveer dit gerecht met witte rijst of aardappelpuree

Ingredienten voor 2 personen:
- 1 kleine ui
- 1 knoflookteen
- 275 g gehakt
- 1/4 tl komijn
- 1 tl paprika
- 1/4 tl koriander
- 1/8 kaneel
- 200 ml tomatenblokjes
- 2 eieren
- optioneel: 1 pepertje

  • Verwarm de oven voor op 210 graden en zet een ovenschaal klaar.
  • Snijd de paprika in zeer dunne repen, snipper de ui en pers de knoflook. Verhit wat olie in een pan en bak de paprika, ui en knoflook tot ze zacht zijn. 
  • Voeg het gehakt toe aan de pan en breng het op smaak met de kruiden, zout en peper.
  • Voeg wanneer het gehakt gaar is de tomatenblokjes toe en warm dit even kort op.
  • Schep dan het geheel over in de ovenschaal en maak twee kuiltjes. Breek hierboven de eieren en zet de schaal voor 10-15 minuten in de oven, tot de eieren helemaal gaar zijn.
  • Haal de schaal uit de oven en strooi wat extra zout en peper over de eieren, en eventueel verse peterselie over het geheel.

02-06-2016

Pittig Thais rundvlees met basilicum (Phad Krapao)



Dit gerecht at ik enige weken terug bij de Thai en dat was heerlijk! Meteen na de laatste hap (ik heb heus tafelmanieren, dus meteen tussen haakjes) opende ik mijn onderzoek naar het gerecht. Na talloze recepten en informatie te hebben gelezen besloot ik dat ik genoeg wist om het zelf een poging te wagen.
Het woordje 'phad' staat voor geroerbakt, en 'krapao' betekent zoveel als heilige basilicum. De basilicum is dan ook niet hetzelfde als de basilicum die wij in Nederland kennen. Eigenlijk mag ik mijn versie dus ook helemaal niet krapao noemen, maar 'bai horopa'. Horopa betekent basilicum. Gezien het bij de Thai ook krapao genoemd werd en ook gewoon met normale basilicum bereid was, besloot ik dat ook maar te doen, heilige basilicum klinkt immers beter dan gewoonweg basilicum!
In het gerecht zitten officieel geen extra groenten, maar vaak wordt er kousenband aan toegevoegd. Verder wordt het traditioneel met witte rijst (Pandan of Jasmijn) gegeten. Ik koos ervoor om er sugarsnaps bij te eten in plaats van kousenband. Gewoon voor erbij met wat zeezout erover, zodat het gerecht zou blijven zoals het 'hoort'.
Nu weet ik dat ik soms heel enthousiast kan typen over hoe heerlijk de recepten zijn die het tot de blog hebben gered, maar dit geval is anders. Zonder te veel woorden vuil te maken durf ik te zeggen dat ik me niet kan herinneren wanneer ik voor het laatst zo lekker gegeten heb. Dit is werkelijk het beste eten ooit en bij deze zonder twijfel mijn absolute lievelingsgerecht!

Ingrediënten voor 2 personen:
- 270 g rundvlees
- 1 tl suiker
- 1 el oestersaus
- 1 el soja saus
- 1 el donkere vissaus
- 1 el citroensap
- 3 knoflookteentjes
- 1 chili
- 1/2 kleine ui
- grote hand verse basilicum

  • Snijd de ui in repen en maal het pepertje fijn (met een vijzel) samen met de knoflook. Verhit een scheut zonnebloemolie in een ruime wok en bak het chili-knoflook mengsel vervolgens aan.
  • Snijd intussen het vlees in platte repen en voeg dit, zodra de chili en knoflook bruinig kleurt, toe aan de pan.
  • Voeg na 1 1/2 minuut de ui, suiker, sauzen en het citroensap toe, en bak het geheel nog zeker een minuut op hoog vuur terwijl je continu omschept.
  • Haal de pan van het vuur en roer direct de basilicum erdoor.


*Een portie bevat 9,7 koolhydraten, 185 calorieën, 2,8 g vet en 30 g eiwitten . 

01-06-2016

Chocolate chip cookies van kokosmeel



Nog maar een gezond (tussen haakjes) koek recept. Deze keer weer met kokosmeel, die topper voor de diabeet vanwege de lage waarde aan koolhydraten.
Ook heb ik dit keer gebruik gemaakt van honing en geen gewone suiker. Niet omdat ik gewone suiker zo afkeur. Zoals ik al eerder verteld heb geloof ik niet zo in de op veel blogs verkondigde "heilige suikervervangers". Suiker blijft nou eenmaal suiker. Het grootste verschil tussen gewone suiker en de vervangers is dat er in de suikervervangers vaak nog extra voedingsstoffen zitten. Ik koos vooral voor honing in dit recept omdat het een echte toevoeging is qua smaak.
De structuur is niet helemaal hetzelfde als die van een chocolate chip cookie die gemaakt is van gewoon bloem, maar dat is ook niet zo gek gezien kokosmeel heel andere eigenschappen heeft dan bloem. Deze koeken zijn van binnen wat meer cake-achtig, maar wel net zo lekker!


Ingrediënten voor 8 grote koeken:
- 42 g kokosmeel
- 60 g chocolate chips
- 2 eieren
- 54 g kokosolie, niet gesmolten
- 85 g honing
- 1 tl vanille
- 1/4 + 1/8 tl zout
- 1/4 tl baking soda

  • Verwarm de oven voor op 175 graden en bedek een bakplaat met een vel bakpapier.
  • Mix de vochtige ingrediënten goed door elkaar en voeg vervolgens de overige ingrediënten toe, met als laatst de chocolade stukjes. (*Als het mengsel na één minuut nog erg vloeibaar is voeg je kleine beetjes extra kokosmeel toe tot het meer gebonden is.)
  • Verdeel het deeg in 8 balletjes en druk deze in koekformaat op het bakpapier.  Bak de koeken in 13-15 minuten tot de randjes goudkleurig zijn.
  • Laat de koeken tenminste 10 minuten op de bakplaat afkoelen voor je ze verplaatst.