19-06-16

Aardappelgratin met zachte uien


 Over een paar weekjes zitten wij heerlijk in Frankrijk. Om alvast in de stemming te komen maakte ik deze heerlijke Franse gratin. Overigens smaakt het ook lekker voor degenen die niet over enkele weken naar Frankrijk gaan!

Ingrediënten voor 2-3 personen:
- 600 g aardappel
- 1 kleine ui
- 100 ml melk
- 125 ml kookroom
- 125 ml (!) geraspte kaas
- evt. salie, bieslook, rozemarijn, tijm of peterselie 

  • Verwarm de oven voor op 200 graden, vet een ovenvorm in en meng het room, de kaas en de melk door elkaar met voldoende zout en een beetje peper.
  • Kook indien je rauwe aardappelen gebruikt de aardappelen circa 4 minuten in water met zout.
  • Snipper intussen de ui en fruit deze voor enkele minuten tot ze mooi karameliseren.
  • Meng de aardappelschijfjes met de uien en leg 1/3 van het geheel op de bodem van de ovenschaal. Giet hierover 1/3 van het kaas-mengsel en eventueel wat verse kruiden, en herhaal dit nog twee maal.
  • Dek de ovenschaal met folie af en zet het voor 30 minuten in de oven. Haal na 30 minuten het folie van de schaal en zet het voor nog eens 30 minuten in de oven tot de aardappeltjes aan de bovenkant mooi krokant geworden zijn.

Bon appetit!