28-08-2016

Mitarashi Dango, Japanse zoete dumplings


Mitarashi Dango (みたらし団子) is één van meerdere varianten 'dango'. Dango is een soort van zoete dumpling gemaakt van rijstmeel. Deze dumplings worden gemaakt door rijstmeel met water - en afhankelijk van het soort dango ook andere ingrediënten - te mengen tot een deeg en balletjes te vormen die vervolgens gekookt worden. Het heeft wat weg van mochi. De basisingrediënten van beide zijn hetzelfde, maar de bereiding en het vervolg is anders en ook heeft dango, in tegenstelling tot mochi soms heeft, nooit een vulling. Andere soorten dango zijn o.a. Anko Dango met een vulling van red bean paste, Chadango met een groene thee smaak en bijvoorbeeld Teppanyaki Dango die een smaak van Teppanyaki hebben (obviously).
Mitarashi Dango is de variant die gekookt wordt, aan stokjes geregen wordt (traditioneel 5 balletjes), (meestal) gegrild wordt en tot slot overgoten wordt met een zoet zoute saus. Het kent zijn oorsprong in het Kamo Mitarashi theehuis in Kyoto, Japan.
In Japan wordt deze Dango tegenwoordig ook wel in supermarkten verkocht, maar deze zijn vaak vele malen zoeten dan de Dango die geserveerd worden in traditionele theehuizen en speciale dango winkels.
Mitarashi dango is vrij simpel te maken en heeft net als mochi een super zachte structuur.

Voor 12 balletjes = 4 stokjes van 3:
- 50 g rijstmeel
- 50 g rijstmeel
- 80 ml water
- 1 tl suiker
- snufje zout

- 1 - 2 el suiker
- 2 tl mirin, optioneel*
- 2 tl sojasaus
- 2 tl maizena
- 3 el + 1 tl water (circa 50 ml)

  • Meng de soorten rijstmeel, de suiker en het zout goed door elkaar, voeg geleidelijk het water toe en kneed tot er een soepel elastisch deeg ontstaat.
  • Deel het deeg in tweeën, deze helften opnieuw in tweeën en rol van deze vier stukken tot slot in drieën. Rol hier balletjes van en doe ze voorzichtig in een pan met kokend water.
  • Laat zodra de balletjes gaan drijven het water nog een minuut koken en schep de balletjes dan uit de pan in een kom met koud water en rijg ze vervolgens per drie aan een bamboestokje.
  • Optioneel: grill de stokjes met dango voor circa 4 minuten. Draai ze geleidelijk zodat alle kanten gegrild worden.
  • Verhit voor de saus als de dango uit de pan geschept zijn de helft van het water, de sojasaus, mirin en de suiker in de pan. Maak met het overgebleven water een papje met de maizena en roer dit bij de pan in. Laat het geheel al roerend op een laag vuurtje indikken.
  • Leg de stokjes met dango op een bord en giet er de saus over.*Geen mirin? Voeg dan snufje extra suiker toe en laat de mirin weg.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten