15-08-2016

Yang Chun noedels 阳春面, Chinees ontbijt


Zoals ik al in een eerdere post schreef, maken Chinezen niet een vergelijkbaar onderscheid tussen ontbijt, lunch en diner zoals wij dat gewend zijn in het westen. Toch zijn er wel een aantal gerechten die vaker in de morgen, middag of avond gegeten worden. Zo ook de Yang Chun noedelsoep. Hoewel deze ook wel voor lunch en avondeten gemaakt wordt, is het gebruikelijker het voor ontbijt te eten. Het is juist op dit moment een geliefde keuze, omdat het in tegenstelling tot veel andere gerechten heel snel bereid is.
Yang Chun noedels zijn traditioneel Chinees met een interessante naam. In de Chinese kalander, is Yang Chun is ook de naam voor de maand oktober. Yang Chun betekent namelijk 10, en oktober is de 10e maand van het jaar. Nu is natuurlijk nog niet helemaal duidelijk wat dat nou met dit gerecht te maken heeft. Toen de noedels voor het eerst opdoken in Shanghai kostten ze 10 fen. Men ging ze toen Yang Chun noedels noemen en dit is eigenlijk altijd zo gebleven.
Yang Chun noedels zijn te herkennen aan de dunheid van de noedels en de helderheid van de soep. Van oorsprong worden er geen extra ingrediënten of toppingen gebruikt naast onderstaande ingrediënten. De noedels hoeven alleen in de bouillon te worden gekookt en dan in een kom te worden gemengd met de overige ingrediënten. Om deze reden is het dus een geliefd ontbijt. Het is natuurlijk niet verboden om er toch een zacht gekookt ei of wat groentes bij te doen voor de liefhebber, maar de basis van de Yang Chun noedels blijven hetzelfde.
Deze noedels behoren voor mij absoluut tot mijn favoriete ontbijtjes. De eerste keer dat ik het at was ik verrast dat zo'n simpele en snelle combinatie toch zo smaakvol en vullend kon zijn. Ik moet zelf toegeven dat ik weleens met het idee gespeeld heb er wat gember of witte peper aan toe te voegen, maar heb toen na een plain kommetje Yang Chun noedels gegeten te hebben besloten dat dat waanzin zou zijn.

Ingrediënten voor 1 kom:
- 70-90 g dunne noedels
- 1 el sojasaus
- 1/4 tl suiker
- 1 bosui
- 1/2 tl sesamolie
- 375 ml kippenbouillon

  • Breng de bouillon aan de kook en voeg dan pas de noedels toe.
  • Snijd het bosuitje in ringen en meng deze samen met de overige ingrediënten in een soepkom.
  • Schenk als de noedels klaar zijn de pan leeg in de soepkom, roer het geheel door elkaar met eetstokjes en serveer warm!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten