10-05-2016

Bananen muffins met pecancrumble

Zijn jullie klaar voor de lekkerste muffins waar je geen boter of olie voor nodig hebt? Ik heb ze nu al een paar keer gehad, en ik zelf ben zeker weten al weer klaar voor de volgende ronde!

Deze muffins hebben me compleet verrast wat betreft structuur en smaak. Ik ben niet altijd heel dol op banaan in baksels, gezien het dan vaak een vrij zware massa wordt, die niet luchtig is en al snel een onaantrekkelijk kleurtje krijgt. Daarentegen zorgt het weglaten van boter of olie vaak weer voor een droog bak-resultaat.

Tot slot is er maar weinig suiker gebruikt en dat was ook even spannend, maar deze muffins zijn werkelijk verrukkelijk en zoet zat! Ze hebben een mooie luchtige structuur, zijn precies zoet genoeg en hebben een heerlijk diepe smaak door de havermout, het gebruik van bruine suiker in plaats van blanke, en de geroosterde noten-crumble on top. Deze muffins ga ik zeker vaker maken om in de ochtend als ontbijt-to-go mee te nemen.

Ingrediënten 4 grote muffins:
- 110 g Griekse yoghurt
- 1 banaan
- 80 g havermout
- 25 g bruine suiker
- 1 tl bakpoeder
- 1/4 tl baking soda
- 2 el pecannoten, grof gemalen


  • Verwarm de oven voor op 200 graden en vet 4 muffin-vormpjes in.*
  • Maal het havermout in een keukenmachine fijn en voeg vervolgens alle droge ingrediënten (behalve de pecannoten) met een snufje zout toe en meng het goed door elkaar.
  • Pureer de banaan met de yoghurt en roer dit mengsel vervolgens goed door de droge ingrediënten.
  • Schep het beslag in de vormpjes en verdeel een 1/2 tl pecannotenkruimels per muffin. Bak de muffins in 20-25 minuten gaar, tot een satéprikker na het inprikken er schoon uitkomt, en laat ze ten minste 10 minuten afkoelen in de vormpjes.

*Ook als je papieren vormpjes gebruikt is het van belang deze in te vetten. Dit is omdat er geen boter of olie in het beslag zit. Hoewel het ook te doen is zonder invetten, is de kans iets groter dat de muffins een beetje aan het papier blijven zitten.
*Één muffin is maar 185 calorieën.
* De muffins blijven tot een week goed in een luchtdichte trommel.Geen opmerkingen:

Een reactie posten