22-05-2016

Chewy XL chocolade koeken


Kijk, cacao poeder is een product waarvan bewezen is dat het goed is voor de diabeet. Je begrijpt dat ik deze koeken dus puur vanuit gezondheidsoverwegingen heb moeten maken.
Oké even serieus dan. Deze koeken zijn natuurlijk niet bij uitstek bevorderlijk voor de gezondheid, maar cacaopoeder is toch echt wel een ingrediënt met vele voordelen, waaronder voor de gezondheid.
Voor de diabeet is rauwe cacao een fijn product omdat het door de lage hoeveelheid koolhydraten de bloedsuiker nauwelijks beïnvloed. Verder wordt cacaopoeder op een lage temperatuur verwerkt, waardoor alle goede voedingstoffen niet verloren gaan. Het bevat veel vitamines, mineralen, vezels en essentiële vetzuren die zorgen voor een vol gevoel. Cacao wordt daarom ook wel aangeprezen als hulp bij het afvallen.
Verder ben je vast wel bekend met het idee dat men elkaar al eeuwen chocolade geeft om te bedanken of de liefde uit te drukken. Cacao bevat een stofje dat het libido, verhoogt, energie geeft, de concentratie bevordert en je humeur stimuleert. Geef maar toe, dat zijn goede redenen om deze koeken voor je liefje te bakken toch!? Er zijn nog veel meer positieve werkingen die cacao op z'n naam heeft staan, maar dit waren de leukste feitjes die ik wilde delen.
Nou hup, de keuken in en doe wat aan je gezondheid, haha!

Ingrediënten voor 12 koeken:
- 120 g boter
- 75 g blanke suiker
- 100 g bruine suiker
- 1 ei
- 3/4 tl vanille
- 175 g bloem
- 35 g cacao
- 1/2 tl baking soda
- 1/4 + 1/8 tl zout

  • Smelt de boter op een lage temperatuur, zodat het niet heet wordt, in de magnetron of een pannetje.  
  • Klop de boter vervolgens met het suiker totdat het crèmig wordt. Voeg dan het ei toe, klop kort door tot het goed opgenomen is en voeg dan het vanille toe.
  • Meng in een andere kom alle droge ingrediënten goed door elkaar en zeef ze boven de natte ingrediënten. Meng het geheel door elkaar en kneed het tot een grote deegbal.
  • Verwarm de oven voor tot 175 graden, bedek een platte bakplaat met een vel bakpapier en laat het deeg intussen tenminste een kwartier in de koelkast rusten (of gebruik minder boter).
  • Als de oven warm is verdeel je het deeg in 12 balletjes (van ca. 46 g) en druk je deze een heel klein beetje platter op de bakplaat. Ze zullen vanzelf ook plat worden dus doe dit niet te veel. 
  • Bak de koeken in 10-12 minuten, tot de randjes droog zijn, haal de plaat uit de oven en laat de koeken (zonder ze aan te raken) volledig afkoelen op de plaat. Ze zullen hier nog even verder garen en wat meer opdrogen.


*Één grote koek bevat 195 calorieën en 25 koolhydraten.
*Tip: Maak een grote hoeveelheid beslag en bewaar het - eventueel al verdeeld in kleine balletjes -  in vershoudfolie in de koelkast. Zodra je zin hebt in een koek haal je het uit de koelkast en laat het op kamertemperatuur komen terwijl de oven warm wordt. Druk de koek in dit geval wel zelf al wat platter, hij zal namelijk minder inzakken dan wanneer je ze direct bakt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten