25-05-2016

Snickerdoodle cookies


Weer een nieuwe cookie voor bij de cookie verzameling, en deze keer is het de snickerdoodle.
De Amerikaanse chocolate chip cookie is vrijwel iedereen inmiddels bekend. In Amerika is de snickerdoodle net zo'n topper, en ik vind dat ook deze Amerikaanse koek wat meer bekendheid verdient.
Het is een soort van suikerkoek, maar dan net wat anders.
Hij staat bekend om de soort van kreukels die er na het bakken in lijken te zitten, de wat hardere buitenkant maar toch zachte binnenkant en natuurlijk het suiker-kaneel dekentje. Aangenaam!

Ingrediënten voor 10 grote snickerdoodle cookies:
- 165 bloem
- 1 tl bakpoeder
- 1/2 tl baking soda
- 1/4 tl zout
- 55 g boter
- 155 g suiker
- 1/2 tl vanille
- 1 1/2 tl kaneel

  • Zorg dat de boter gesmolten is, maar absoluut niet te heet. Houd 1 1/2 el suiker apart en mix de rest met de boter tot er een cremig mengsel ontstaat, voeg vervolgens de vanille toe.
  • Meng in een andere kom de eerste vier ingrediënten goed door elkaar tot volledig in elkaar opgenomen, en meng dit dan door de boter met suiker. 
  • Zet het deeg voor minimaal 15 minuten in de koelkast. Verwarm in deze tijd de oven voor op 175 graden en bedek een bakplaat met bakpapier. Roer het kaneel en de apart gehouden suiker door elkaar in een kommetje.
  • Haal na 15 minuten het deeg uit de koelkast en verdeel het in 8-12 bolletjes, afhankelijk van hoe groot je ze wenst. Rol de balletjes door het suiker-kaneel mengsel en druk ze lichtjes plat op de bakplaat.
  • Bak de koeken in 10 minuten in de oven, haal ze eruit en laat ze kort afkoelen op de plaat zonder ze aan te raken. Verplaats ze vervolgens naar een afkoelrooster.


*Één grote koek bevat 170 calorieën en 28 koolhydraten.
*Tip: Maak een grote hoeveelheid beslag en bewaar het - eventueel al verdeeld in kleine balletjes -  in vershoudfolie in de koelkast. Zodra je zin hebt in een koek haal je het uit de koelkast en laat het op kamertemperatuur komen terwijl de oven warm wordt. Druk de koek in dit geval wel zelf al wat platter, hij zal namelijk minder inzakken dan wanneer je ze direct bakt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten