06-03-16

Kruidige bami


Een recept dat jullie nog te goed hadden. Ik maakte deze bami een aantal weken geleden enthousiast klaar met behulp van mijn nieuwe vijzel. Erbij maakte ik een overheerlijke kip-variant van babi pangang, lees: ajam pangang. Als je er liever geen gerecht naast maakt, kun je er lekker wat spekjes, ham of kip door doen en er omeletten bij bakken. Wat betreft de groente: deze kun je prima afwisselen met bijvoorbeeld kool, wortel of bosuien in plaats van prei.

Ingrediënten voor 2-3 personen:
- 1/2 tl trassie
- 3/4 tl djahé / 1,5 cm gemberwortel
- 1 tl djinten
- 1 tl ketoembar
- 1 grote teen knoflook
- 1 tl sambal of 1 pepertje
- 1 ui
- 1 prei
- 1 paprika
- 1 el oestersaus
- sesamolie
- mie

Was en snijd de prei in halve ringen, en de paprika in stukjes.
Snipper de ui en zet één helft op zij. Maak van de andere helft een boemboe met de trassie, djahé, djinten, ketoembar, knoflook en de sambal of het pepertje (laat de zaadjes zitten voor meer pit).
Fruit de andere helft van de uisnippers zacht aan voor ca. 3 minuten samen met de boemboe.
Kook ondertussen de mie gaar.
Voeg na 3 minuten bakken de rest van de groenten toe aan de pan en bak het tot ze gaar zijn. 
Giet de mie af en roer deze samen met de oestersaus en een scheutje sesamolie door de groenten. Bak het nog even kort op hoog vuur aan.
Lekker met bijvoorbeeld een gebakken ei, een plakje ham, atjar en wat emping of kroepoek, saté of natuurlijk dit recept voor ajam pangang!