05-03-16

Romige kip-mosterdsaus en rijst


Bij deze een uiterst simpel, maar desalniettemin heerlijk recept. Het lekkerst aan dit recept vind ik dat de malse kip echt verdrinkt in de romige saus. Hoewel mosterd een vrij sterke smaak heeft, overheerst het hier niet. De room haalt het scherpe randje ervan af, maar verstikt de smaak niet!
De roomsaus kan natuurlijk zelf gevarieerder gemaakt worden, bijvoorbeeld door bosuitjes, champignons of een paprika toe te voegen.

Ingrediënten voor 3 personen:
- 250 g kip
- 1 kleine ui
- 1 1/2 el mosterd
- 65 ml kookroom
- 200 ml kippenbouillon
- 20 g maizena
- groente en rijst naar keuze om te serveren

Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar.
Snipper de ui en snijd de kip in stukjes. Fruit de ui-snippers voor circa 2 minuten tot ze zacht geworden zijn, voeg de kip toe en breng het op smaak met wat (witte) peper en zout.
Meng circa 3 el van de (koude) bouillon met de allesbinder tot er geen klontjes meer inzitten, en roer vervolgens de kookroom, het overige bouillon en de mosterd erdoor.
Schenk de saus bij de kip als deze gaar is en laat het op een laag vuurtje wat indikken. 
Eet smakelijk!


* Voeg eens 125 g champignons toe, deze gaan goed samen met de zachte saus
* Vervang eens de gewone ui door bosuien, of doe half om half
* Op dezelfde manier kun je ook een relatief gezonde kaassaus maken, door i.p.v. mosterd geraspte kaas toe te voegen
* Hetzelfde geldt voor een kerrie- of botersaus, enzovoorts