16-03-16

Kapucijner-pannenkoek met spek en ui

Ik vind het leuk, maar ook belangrijk om creatief te zijn met restjes. Zo maakte ik bijvoorbeeld eerder al eens van restjes bloemkool een heerlijke geroosterde snack en bloemkool rösti's.
Van de week aten we kapucijners, en aangezien we een groot blik moesten aanbreken, bleef er wat over. Ik bakte er vandaag een zeer smaakvolle en licht krokante pannenkoek van. Soms hoeft dat creatief zijn helemaal niet zo moeilijk te zijn...

Ingrediënten voor 1 pannenkoek:
- 125 g kapucijners
- 25 g spekjes
- 1/4 ui
- 1 ei
  • Verhit een koekenpan op het vuur en bak hierin zonder extra olie of boter de spekjes.
  • Snipper ondertussen de ui, voeg deze als er voldoende vet is vrijgekomen toe aan de spekjes en draai het vuur zacht zodat de ui mooi karamelliseert.
  • Laat de kapucijners zo goed mogelijk uitlekken en pureer ze met het ei en wat zout.
  • Verdeel de ui en spekjes gelijkmatig over de pan en giet het kapucijner-eimengsel over de pan. Laat de pannenkoek in circa 10 minuten garen op een matig-medium vuurtje.
  • Probeer de pannenkoek pas los te schuiven als hij ook aan de bovenkant droog is. Om te voorkomen dat hij eventueel breekt, kun je hem omkieperen op een bord, in plaats van schuiven of eruit wippen.
Strooi er wat peper over. Lekker met stroop of stroop-mosterdsaus!