06-03-2016

Ovenschotel van pompoenpuree, gehakt, kaas, spinazie, rozijnen en pecannoten


Dit is met zekerheid een van mijn absolute lievelingsgerechten. Ik postte al een keer eerder een recept van dit idee, maar inmiddels heb ik wat aanpassingen gedaan die de schotel nog meer smaak geven.
Tijd dus om ook dit recept te delen.
Het is een heerlijk vullende, maar lichte maaltijd met een explosie aan smaken die uiterst goed samengaan. En zeg nou zelf, ziet het er niet prachtig uit? Zeker de pompoenliefhebber moet dit ooit ervaren hebben!

Ingrediënten voor 2 personen:
- 500 g pompoen (tegenwoordig ook al in blokjes gesneden te koop in de supermarkt)
- 200 g gehakt
- 3 el sultana's
- 1 ui
- 300 g bladspinazie
- 3 el pecannoten
- handje geraspte kaas


  • Leg de rozijnen in een schaaltje met lauw water om ze te wellen.
  • Indien je gebruik maakt van een gewone pompoen: Snijd 500 gram aan blokjes van de pompoen. De schil kan, hoe gek het ook klinkt, blijven zitten. Deze wordt tijdens het koken namelijk net zo zacht als het vlees. Zorg dat er geen draden en pitten bij de blokjes zitten.(*De pompoenpitten ga je natuurlijk niet weggooien. Ze zijn heerlijk om zelf te roosteren! Lees hier hoe het moet).
  • Doe de blokken in een pan met water en kook de pompoen in 10 minuten gaar.
  • Verwarm de oven voor op 175 graden en vet een ovenschaal in.
  • Snipper terwijl de pompoenstukken koken het uitje en fruit deze in een koekenpan. Voeg na enkele minuten het gehakt toe en bak het rul. 
  • Voeg tot slot de gewelde en droog-gedepte rozijnen toe, breng het op smaak met wat zout en peper en schep het in de ovenschaal.
  • Was de spinazie en wok het handje voor handje in een pan tot het geslonken is en het geen overtollig vocht meer bevat. Het moet natuurlijk ook niet droog gewokt worden. Schep telkens het geslonken deel over het gehakt in de ovenschaal.

  • Giet de pompoen af voeg een snuf zout toe en stamp het tot een puree met een aardappelstamper of machine. Voeg eventueel een klein beetje komijnpoeder toe op de smaak te intensiveren.
  • Schep de puree over de spinazie en strijk het uit. Verdeel dan de geraspte kaas over de schotel en verkruimel ten slotte de noten erover.
  • Zet de schotel in de oven voor 10-15 minuten.
  • Eet smakelijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten