21-03-2016

Hét klassieke wafelrecept

Goede wafels maken is zo makkelijk nog niet. Ik eet het liefst de hele dag door wafels in alle soorten en maten, en dat zijn er nog al wat. Er is natuurlijk allereerst het belangrijke onderscheid tussen hartig en zoet, en krokant en zacht, en dan zijn er nog de toppingen die je kunt kiezen (fruit, chocola, hartig beleg, jam, pindakaas, poedersuiker, glazuur, siroop...!
Mijn favoriete wafel is hoe dan ook krokant aan de binnenkant en zacht van binnen. Deze wafels hebben precies waar ik van houd. Het zijn niet die typische suikerwafels uit de winkel (voor dit soort wafels raad ik je aan tussen mijn andere wafel-recepten te kijken, hier zal binnen enkele weken ook het recept voor typische Luikse suikerwafels tussen staan!). Het zijn meer het type traditionele Belgische wafels. Overigens komen ze met een glazuur van poedersuiker aardig in de buurt van suikerwafels (hoe je dit super makkelijke glazuur maakt lees je onderaan dit bericht). Je kan er ook voor kiezen om er een appeltje bij te bakken of jam, stroop, siroop, ander fruit, slagroom, ijs, nootjes, notenpasta, hartig beleg (!) of iets anders bij te eten, maar ze zijn los ook al om te smullen.
Ik zal er geen woorden meer aan vuil maken, dit moet je écht zelf proeven om overtuigd te zijn...
(Lees onderaan de bewaarinstructies).

Ingrediënten voor 6 wafels:
- 60 ml lauw water
- 1/2 el instant gist
- 55 g boter
- 60 ml melk
- 1/4 tl zout
- 185 g bloem
- optioneel 1 el suiker of vervanger
- 1 ei
- 1/4 tl baking soda


  • Laat de gist in het lauwe water, in een grote kom oplossen. Roer het even door om klontjes te voorkomen.
  • Smelt de boter en meng het met de melk, het zout en de suiker als je dat gebruikt.
  • Roer vervolgens het opgeloste gistmengsel door het botermengsel, voeg de bloem toe en roer het tot een dik beslag ontstaan is, zonder klontjes.
  • Dek de kom af met plastic folie en laat het deeg verdubbelen terwijl het een nachtje staat.
  • Kluts de volgende morgen het ei los en voeg het samen met de baking soda toe aan het beslag.
  • Bak de wafels door telkens voor elke wafel een volle eetlepel in het ijzer te scheppen, en wacht tot ze goudbruin kleuren.


*De wafels zijn het lekkerst als ze nog warm zijn, maar kunnen ook goed opnieuw opgewarmd worden in het wafelijzer. Ze kunnen tenminste een week verpakt in de koelkast bewaard worden en in de vriezer zelfs tot 3 maanden. Verhit ze in alle gevallen na het bewaren opnieuw op in het ijzer. Dit geeft ze opnieuw een krokant korstje.
*Maak een glazuur door 50 g poedersuiker met 1 el water te lengen, dip hierin de wafels en laat het drogen.
*Één wafel geef 200 kcal en 24 koolhydraten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten